Havfarm1 – i en egen klasse

I 2015 satte NSK og Nordlaks i gang utviklingen av en ny og mer bærekraftig produksjonsmetode for lakseoppdrett. Forslaget viste tegninger av en stålkonstruksjon som ligger på svai ute på havet, og rommer 10.000 tonn laks. Konstruksjonen var den første av sitt slag, og skapte behov for en ny klassifikasjon.

Kompleksiteten av Havfarm1 – heretter kalt Havfarmen – var så stor at det utfordret den kjente teknologien, og skapte behov for nyskaping. Enhetens fysiske utforming, som belastninger, lengde og bredde, krevde teknologi som enda ikke var tilgjengelig da prosjektet ble igangsatt.

I startgropa av prosjektet lå prosessen med å kartlegge Havfarmens struktur og funksjon. På denne måten kunne NSK identifisere hvilke behov som måtte dekkes for å søke om konsesjoner, en prosess som var ny for både Nordlaks og Fiskeridirektoratet.

 
 

NSK var tungt involvert i utviklingen, og som et resultat ble Nordlaks tildelt 13 konsesjoner av FDIR.

Havfarm1-kopi.jpg
 
 
Havfarm1-illustration-timeline.jpg
 

Hensikten med konsesjonene var å få oppdrettsnæringen ut i nye områder, og lengre ut i havet. I tillegg ønsket man å finne løsninger som forbedrer de biologiske parameterne, eksempelvis bunnsedimenter, lus, og tilvekst. NSK har de siste 10-15 årene hatt hovedfokus på nettopp denne typen innovative prosjekter, og som designere har vi jobbet med stort fokus på miljø, og på å utvikle bærekraftige konsepter.

Strukturen og bruksområdene til Havfarmen krevde utvikling av nye analytiske verktøy for verifiseringsprosessen. Det Norske Veritas, DNV, trengte også å oppdatere metodene for uavhengig verifikasjon av denne typen fartøy. NSK valgte ut strategiske samarbeidspartnere og underleverandører, og ansatte på derfor over 100 ingeniører som arbeidet for å utvikle Havfarmen.

Å ta i bruk innovativ teknologi, finne gode løsninger, og å implementere dette i en unik havbruksinstallasjon, var egenskaper NSK hadde da prosjektet startet. Nye regler måtte opprettes, følges, og kvalitetssikres. Antall ansettelser økte betraktelig, og teamsammensetningene bestod av flere av de beste ingeniørene i verden på sine respektive felt. NSK ledet det tekniske arbeidet, og opprettet gjennom dette en konsulentavtale med DNV.

 
 

Resultatet ble at enheten fikk en klassifikasjon som ikke var tilgjengelig da prosjektet startet. Havfarmen er i en helt egen klasse.

 

Produksjonen av Havfarmen kunne igangsettes 10 måneder etter at konsesjoner var tildelt, og grundig analysearbeid og verifikasjoner var gjennomført. Nå ble kontrakten med verftet i Kina ble signert, og da startet også kampen mot klokka. Nordlaks startet nemlig samtidig den biologiske produksjonen av 10.000 tonn laks, og BOKA Vanguard, verdens største frakteskip, ble booket. Dersom Havfarmen ikke var klar på bestillingstidspunktet, ville det gå minst 3 - 6 måneder før frakteskipet var ledig igjen. Ingeniørene måtte utnytte både tid og ressurser maksimalt, og samtidig løse ukjente tekniske utfordringer i rekordfart.

 
 

26 måneder etter kontrakten var underskrevet, lå Havfarmen klar for å fraktes fra Yantai, Kina, og opp til Hadsel i Nord-Norge. Grunnet sin størrelse og komplekse konstruksjon, måtte Havfarmen transporteres tørt – og dermed konstrueres for denne typen frakt. NSKs ingeniører sørget for en tilpasning av enheten i produksjonen slik at den kunne dockes på BOKA Vanguard. Og endelig – den 13. juni seilte Havfarmen inn i Hadselfjorden – etter to måneder på reise over over havet.

 

– Da vi startet arbeidet med prosjektet var det viktig at vi lyktes med det vi påstod i søknaden. Og det har vi gjort.

Inge Berg, eier av Nordlaks

 

Over ett år senere er andre generasjon laks straks på tur inn i mærdene, og Havfarmen er operativ. NSK er rigget for framtiden, og vi tar med oss ny teknologi og viktige erfaringer inn i utviklinga av nye, bærekraftige prosjekter.